5 anledningar att jämföra lån

Har du för vana att välja första bästa produkt, tjänst eller vara som du kommer över? Då är det hög tid att tänka om. När du ska göra ett inköp bör du alltid jämföra produkter och varumärken innan du väljer. Det ger dig möjlighet att hitta det du vill ha till det bästa priset och samtidigt se vad marknaden har att erbjuda. Att jämföra är något som är extra viktigt om du ska göra en större investering eller om du ska ansöka om ett lån.

Det är viktigt att jämföra lån innan du väljer, men vet du varför det är så starkt rekommenderat? Om du inte jämför lån är risken stor att du väljer det första lånet och den första långivare som du hittar, men först behöver inte betyda bäst. Här nedan ska vi därför titta på fem anledningar till varför du alltid bör jämföra lån innan du väljer – oavsett om det är ett litet SMSlån du är intresserad av eller ett bolån på flera miljoner.

1. Du får bättre koll på marknaden
Det första anledning till att du ska jämföra lån är för att få bättre koll på marknaden. Det är lätt att tro att det bara finns några enstaka banker och långivare som du kan använda dig av, men sanningen är att marknaden nästan svämmar över. Du kommer med största sannolikhet att se ett flertal aktörer som du aldrig hört talas om tidigare och som kan erbjuda dig den typ av lån som du är intresserad av.

2. Du kan se vilken bank som har den lägsta räntan
Den främsta orsak till att många svenskar väljer att jämföra är dock för att hitta det billigaste lånet med den lägsta räntan. Att låna pengar är ett snabbt och bekvämt sätt att få finansiell hjälp, men det kan snabbt bli kostsamt om du väljer fel långivare. En jämförelse går snabbt och smidigt att genomföra och du får direkt information om vilken ränta du får, vilken löptid som banken är villig att ge dig och hur den effektiva räntan ser ut. Du kan även se om det finns andra avgifter, t.ex. administrationsavgifter, uppläggningsavgift och fakturaavgift.

3. Du kan använda en låneförmedlare
Du behöver inte göra din jämförelse på egen hand, utan du kan med fördel använda en låneförmedlare istället. En låneförmedlare är en opartisk hemsida du kan använda för att hitta det bästa låneerbjudandet för dig. Det enda som krävs är att du fyller i hur mycket du vill låna och därefter genomgår en kreditupplysning. När detta är klart får du erbjudanden från flera olika banker som är villiga att erbjuda dig ett bra lånelöfte. Du binder dig inte till någonting.

4. Du försämrar inte din kreditvärdighet
Väljer du att jämföra via en låneförmedlare behöver du inte oroa dig för att det ska tas många kreditupplysningar i ditt namn. En sådan här hemsida tar nämligen endast en upplysning och låter sedan informationen gå vidare till alla banker som sajten samarbetar med. På så sätt kommer din kreditvärdighet inte påverkas negativt, samtidigt som du kan ansöka från flera företag på en och samma gång.

5. Att jämföra är kostnadsfritt
Att göra en jämförelse på lån är helt kostnadsfritt och, som tidigare nämnt, binder du dig inte till någonting. Det gör att du fritt kan gå in och jämföra när du känner för det utan att behöva lägga ut någon avgift. Skulle det vara så att du inte vill ha någon av de erbjudanden du har fått kan du bara strunta i din ansökan. Du binder dig inte till något avtal innan du själv väljer att signera med BankID.