Så väljer du rätt lån

Pengar till bil - lånI dagens lånedjungel kan det vara svårt att välja rätt lån. Tidigare besökte man banken och pratade med en rådgivare när man behövde låna, men nu har vi en helt annan situation. Genom att gå in på internet hittar du nästan otaliga långivare som erbjuder lån med direktutbetalning, små som stora belopp och lån som betalas ut under helgen. Hur bör man då tänka för att välja rätt lån?

Olika låneformer
Först och främst bör du välja rätt typ av lån. Nedan tittar vi närmare på vilka lån du kan välja mellan.

Bolån
Precis som namnet antyder är bolån till för dig som vill låna till en bostad. Lånet kan användas oavsett vilken typ av bostad du är intresserad av och uppgår till max 85 % av kostnaden. Resterande belopp bör du själv stå för. Om du redan har ett bolån och vill ta ett privatlån är det ofta möjligt att utöka bolånet med ett högre belopp.

Billån
Även billån är populära lån. Ett sådant lån passar när du vill köpa en bil men saknar medel att betala kontant. Du kan ofta få lån direkt hos bilhandlaren. Ett annat alternativ är att ansöka om ett privatlån och använda det till att finansiera bilköpet.

Privatlån
Privatlån är kanske det allra vanligaste lånet att ansöka om. Till skillnad från bolån och billån är privatlån lån utan säkerhet. Lånet kan vara alltifrån ett par tusen kronor till cirka 600 000 kronor och du kan använda pengarna till vad du vill. Såväl banker som andra långivare erbjuder privatlån och du kan enkelt ansöka om dem via internet.

Fördelen med privatlån är att de har låg ränta. Den kan variera något eftersom den beror till stor del på din egen kreditvärdighet, men den är ändå lägre än för exempelvis snabblån. Återbetalningstiden är dessutom lång och det finns möjligheter att skjuta fram en betalning om det skulle behövas.